Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis olvasnivaló

 

Ültessük székre a gyerek I-stent, Jézust 


Ez a meglepő mondat egy nagyon érdekes, ősrégi katolikus szokást takar, ami ma gyakorolt dél amerika legnagyobb részében. A tradíció magába foglal egy játék babát, öltöztetést, baba széket, gyertyát és sok más érdekes elemet. 

Az ünnepnek különböző elnevezései 
A legtöbben a Gyertyák ünnepének nevezik, de ismert még emellett még Gyerek I-sten felültetéseként is vagy akár a Tamales ünnepeként (helyi étel). A helyes elnevezés viszont Jézus bemutatása a templomban.

De miért? és hogyan is van mindez? 
Február másodika az a nap amikor emberek ezrei vesznek karjukba egy játék babát amit Jézus megszemélyesítésének tekintenek és elviszik azt a templomba. 
Az ünnep Jézus hivatalos templomba való bemutatására emlékszik vissza. A hagyomány ősrégi, zsidó szokásokban gyökerezik. Egy anya a szülést követő 7 napban tisztátalannak minősült és nem hagyhatta el a házat, ha fiúnak adott életet a fiú 8-dik napján körülmetélésen ment keresztül (ez a szabály ma is érvényben van). A judaizmus (zsidó vallás) keretébe amikor a fiúgyermek 40 napos volt, elvitték bemutatni a templomba és az anya érdekében állati áldozati felajánlást vittek magukkal. A katolicizmus szerint Jézus december 25-e hajnalán látott napvilágot így a bemutatása pontosan február másod napjára esik. (Az írások szerint lány gyermekek esetében nem 40 napot, hanem ennél többet kellett várni). Az Új Testamentum beszámol arról, hogy Szűz Mária is így cselekedett, elvitte fiát a templomba amikor ez elérte a megfelelő kort. 
Érdekességként elmondom, hogy van olyan ország ahol a mai napig tartják a kisbaba 40 nap utáni templomi bemutatásának szokását. 
Ebben rejlik a szokás háttere, lássuk, hogyan is nyilvánul meg.

Ünneplési szokás-együttes
Megjegyzem, hogy játékbabaként említem a Jézus reprezentációt csak hogy mindenki számára érthetővé váljon, hogy nem egy lélegző kisdedről beszélek, de ez a megnevezés igen sértő lehet (meg is voltam szólítva, hogy ez nem egy szimpla “baba”) így kérlek egyezzünk ki abban, hogy te: gyermek Jézus reprezentációjának olvasod -ahogy azt igazából illik szólítani- akárhányszor én “babát” gépelek le. 

Tehát: Az ünnep szimbolikus elemektől gazdag. Elsősorban beszéljük itt a játékbabáról, mely a keresztény hit szerint a kisded Jézust reprezentálja. Ezért a reprezentáció élettelen testétől függetlenül, olyan gondoskodásban részesül mint egy igazi újszülött, így például amikor kiviszik a házból felöltöztetik és betakarják, hogy a februári időben ne fázzon meg. 

A babát decemberben a karácsonyfa alá helyezik be, majd 40 nap után, a bemutatást követően, felültetik. És ezt szó szerint! A gyermek I-stent, ahogy itt hívják, ülő pozícióban helyezik.
A másik szimbolikus eleme a megemlékezésnek a családi ebéd, ami Mexikóban minden esetben tamal (egy itteni étel), visszaemlékezve ezzel a Mária által vitt áldozati állatokra. Az sem meglepő, hogy a baba az asztalon ül evés közbe.
A tamálról és érdekes ételekről olvasható a A Chef ajánlata Mexikóban ..
Ez a nap után a babákat elteszik arra a helyre, ahol az év fennálló részében tárolni fogják. 

Ruhák (outfit) és amit tudni érdemes 
Hogy ez mekkora horderejű az abból is látszik, hogy például Mexikóvárosban 5000 körül van azon boltok száma amely az ünnepre specializálódott. Az eladók nagy része a fővárosba özönlik, hogy ezen a 2 napon értékesíthesse mindazt amit a teljes évben gyártott.
Talavera a gyermek I-sten utcája, rendszerint az a hely, amely otthont ad ennek a piacnak. Vannak ruhák, babák, ágyak, kiegészitők és az ültetéshez székecskék meg mi egymás.
Itt lehet kézzel varrt, szőtt, horgolt ruhákat találni, de tömeggyártásból is van felhozatal. Méretűk és stílusuk is igen különböző. 
Maga a Jézus ábrázolások is ártól függően nagyon eltérőek lehetnek. Beszerezhető igényesen elkészített ruhába felöltöztetett babát, vagy arra várva, hogy felöltöztessék őt. Méretük 2 centiméternyi parányi is lehet, de akár az 1 m-t is elérheti. 
A székekben nagy a felhozatal, fonottak vagy fából készültek. Egyszerű kivitelezésűek vagy párnával díszített támlas. 
A baba az első évben fehér ruhát kell viseljen, oktat egy eladó, a babaarcú Jézus ha szép ruhát visel, boldog és ha boldog akkor ettől szépnek látszik, egy magyarázat szerint.
Itt található baba javító műhely is, ahol megjavítják az eltört darabokat. Ez különösen azok számára fontos akik több generáció óta féltve őrzik a kisdedet. 
Nem kell elcsodálkozni azon, hogy ez hatalmas tömegeket mozgat meg, a világ lakosságának csaknem 18 % katolikus. Mexikó a világ egyik legtöbb katolikusát koncentráló országa. 87,2 millió katolikus él itt. A listán mindössze Brazília előz ki, az ő 123 millió hívőjével. 

Kulisszatitkok, hogyan szabad és nem szabad öltöztetni a gyermek I-stent
Régen a kis Jézus tipikusan vallási ihletésű ruházatokban jelent meg. Azonban ami nem ismert, hogy Jézus nem reprezentálható nála alacsonyabb rendű entitásként, így bár létezik sokféle ruházat nagyon helytelen amikor szentként, angyalként van labdarúgó Jézusként van felöltöztetve!
   
Egy egyedi hagyomány
Peruban az ünnepet egyedi jellege miatt, az emberiség immateriális kulturális örökségének nyilvánították 2014-ben. 
Padre Sam gyönyörű szép megfogalmazása szerint, a hívők Máriát kísérik el, fénnyel, gyertyákkal. És ez a fény a világ fénye, Jézus fénye. 
Hit, odaadás, hagyomány és Jézus, ez a történet minderről szól és valahogy ennél sokkal többről. 

 

Tana Ottilia Reka de Talabera